148. ОУ "Професор доктор Любомир Милетич"
Основно училище в град София
Основно меню

 

На 7 октомври 2022 г. делегация от директори на училища в София осъществиха посещение в Стокхолм с цел проучване на добри практики от училищното образование на Швеция. В посещението участваха директори, носители на награди за принос в развитието на българската образователна система – 148 ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич”, Гимназия „Национален учебен комплекс по култура“, 104 ОУ "Захари Стоянов", 139 ОУ „Захарий Круша“, 22 СЕУ „Георги Раковски“, ЧОУ “Томас Едисон”, ЧОУ „Света София“, 105 СУ „Атанас Далчев“.

 

Делегацията от директори на български училища посети държавното училище „Улриксдал“ в столичния квартал Солна, където имаха възможност да се запознаят подробно с организацията на учебната дейност и с материалната база на училището, условията за провеждане на обучение в различните дисциплини, а така също и столовата на училището. Директорката на училището София Нибом изнесе подробна презентация с богат набор от статистически данни за системата на финансиране на училището, разпределянето на бюджета, наемането на преподаватели и експерти, организиране на учебната дейност в началните и горните класове, специалните и индивидуални занимания с учениците, включително и за децата със специални нужди, като например деца с аутизъм. След презентацията двете страни обмениха въпроси и мнения, свързани с дейността на директорите на училища, предизвикателствата, които следва да преодоляват, за да откликнат на завишените очаквания на родителите, за поддържане на високо ниво на преподаване, предотвратяване на отлив на ученици и осигуряване на висока посещаемост на часовете.

 

По-късно през деня делегацията проведе среща в българското посолство с посланик Иван Павлов и екипа на мисията, където споделиха впечатления от посещението си в шведското училище. Обмениха мнения относно сходствата и разликите в двете образователни системи. Директорът на Съвета на европейската и културна общност Росица Златанова, която бе инициаторът на посещението, удостои посолството с почетната значка „Златна книга“. Тя изрази благодарност за оказаното от посолството съдействие при организирането и провеждането на посещението и изрази надежда за продължаване на сътрудничеството в бъдеще.