148. ОУ "Професор доктор Любомир Милетич"
Основно училище в град София
Основно меню

Посещение на гр. Сопот от учениците от 6. клас

        По модул „Културните институции като образователна среда“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда 2021-2022г.“ учениците от 6. класове посетиха в гр. Сопот предвидените по програмата обекти - Къщата музей на Иван Вазов, Девическото (Радино) училище, Сопотския девически манастир „Въведение Богородично“ и  Еснафски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“.

      Шестокласниците имаха възможност да обогатят своята култура в две основни посоки. От една страна, те изградиха по-пълно впечатление за живота и делото на Патриарха на българската литература, потопиха се в атмосферата на местността и сградите, където се развива действието в романа „Под игото“, изучаван в програмата по литература. От друга страна, учениците имаха възможността да се запознаят със спецификата на възрожденската архитектура, запазена в сградите, с регионалния градски и селски бит, с облеклата, обичаите и занаятите в района през Възраждането -  материал, който се изучава в часовете по изобразително изкуство.

         Потопени в миналото, учениците съпреживяха случилите се събития и всеки от тях отнесе по мъничко от патриотизма на сопотските възрожденци.

           При срещата с възрожденския град и посетените обекти се осъществи междупредметна връзка – литература и изобразително изкуство.