148. ОУ "Професор доктор Любомир Милетич"
Основно училище в град София
Основно меню

Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда 2021/2022"

          На 17.02.2022 година във връзка с предоставена възможност от национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда 2021/2022, модул „Културните институции като образователна среда“, учениците от седмите класове на 148. ОУ „Проф. д-р Л. Милетич“, заедно с преподавателите Ивайло Стоименов и Анатолий Дюлгеров, посетиха Военно-историческия музей, град София.

          Групата беше топло посрещната от директор – експозиция на музея г-жа Станева, след което в кино-залата на културната институция учениците гледаха документалния филм „Руско–турската война 1877-1878 г.“ Филмът беше тясно свързан с изучавания учебен материал по държавния образователен стандарт за седми клас, като започна със силното възмущение от интелектуалците Виктор Юго, Достоевски, Чарлз Дарвин, Гарибалди и др. в европейските държави след погрома на Априлското въстание от 1876г. Учениците проследиха с голям интерес събитията, разказани във филма относно провала за мирно решаване на Източната криза от европейските дипломати и обявяването на война срещу Османската империя от императора на Русия Александър II. Седмокласниците се запознаха с хода на войната и по-важните сражения, довели до победа на Русия и възстановяване на българската държава.

          След филма музейните работници заведоха учениците  в залите, където бяха изложени униформи, оръжие и лични вещи, запазени от събитията по време на Руско-турската война от 1877-1878г, и разказаха с подробности как тези артефакти са използвани и попаднали в музейната сбирка. Между оръжието имаше и запазена истинска руска пушка „крънка“ с щик, използвана за стрелба срещу османските войници. Но с това изненадите не свършиха. Служителите бяха приготвили и една викторина, в която учениците ги впечатлиха със знанията си относно събитията, свързани с българската история в края на XIXв. И накрая дойде и времето на дългоочакваните снимки до бойната техника изложена в двора на музея.