148. ОУ "Професор доктор Любомир Милетич"
Основно училище в град София

Ученици от 7. клас посещават Софийската опера и балет

     На 19.02.2022г. по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда 2021/2022“, модул „Културните институции като образователна среда“ учениците от 7.клас посетиха мюзикъла „Последното желание“ в Софийската опера и балет. Постановката е във връзка с учебен материал по музика в 7. клас – „Музикално-сценични произведения - опера, оперета , мюзикъл, балет, рокопера“ и с изучената вече в предходни класове басня „Щурец и мравка“. Учениците имаха възможност да наблюдават , да проследят и усетят как чрез музиката, песента, словото и танца са изразени чувствата на героите и отношенията между тях.     

   Седмокласниците обърнаха внимание и на сценичните декори, костюми, артистичност на изпълненията, запознаха се и с труда на хората, които не са на сцената, но без тяхната работа спектакълът би бил невъзможен. По този начин бе направена междупредметна връзка с обучението по литература и изобразително изкуство.

     Впечатлени от мюзикъла, те обсъждаха героите и проблемите, които бяха поставени на сцена. Питаха се как биха постъпили те, ако са на тяхно място.